IBAN: NL02INGB 0007636988 BIC: INGBNL2A English Nederlands

TIAFI Community Center

Home

TIAFI Community Center

Er leven nu minstens 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije Bijna de helft daarvan is kind. Eenderde is zelfs jonger dan 12 jaar.Alleenstaande vrouwen, met of zonder kinderen, zijn de kwetsbaarste groep. Lemon Foundation is een groeiende groep mensen die samen met de lokale partner (TIAFI) vluchtelingen ondersteunt en met name vrouwen en kinderen helpt. Vanuit een groot pand in Izmir dat we samen huren, ondersteunen we verschillende activiteiten.

 

TIAFI en Lemon

TIAFI en Lemon hebben midden in Izmir een community centre opgericht. Een plek voor mensen om samen te komen, informatie te verkrijgen, de Turkse taal te leren of een training te volgen. Het centrum heeft als doel vluchtelingen in Turkije te helpen bij het opbouwen van een zelfstandig bestaan. TIAFI richt zich voornamelijk op jonge vrouwen met of zonder kinderen. Tevens proberen we Turkse en Syrische mensen met elkaar in contact te laten komen .Contact tussen Turken en Syriërs zorgt voor een betere verstandhouding en daarmee voor een snellere integratie van vluchtelingen in Turkije.

Projecten ondersteund door Lemon

Fysiotherapie

Veel kinderen zijn gewond geraakt in de oorlog. De fysiotherapeut van het Tiafi community centre helpt deze kinderen. Intensieve begeleiding met relatief eenvoudige middelen zorgt voor fantastische resultaten.

Informatiepunt

Je weg vinden in de wet- en regelgeving van Turkije is lastig als je de taal niet machtig bent. Op het infopunt zijn Syrische vrijwilligers aanwezig om mensen op weg te helpen.

Scholing en Training

Veel kinderen uit Syrie zijn al jaren niet naar school geweest.

Ook spreken zij de Turkse taal niet. Hierdoor is het niet gemakkelijk om deel te nemen aan het Turkse onderwijs. Middels lessen Turks proberen we kinderen zo snel mogelijk door te laten stromen naar Turkse scholen.

Gaarkeuken

Elke middag serveert Tiafi een warme en gezonde maaltijd aan vluchtelingen en kansloze buurtbewoners in één van de meest kansloze wijken van Izmir.

Dagopvang

Moeders kunnen hun kinderen naar de “Daycare” in TIAFI brengen. Terwijl zij scholing en training volgen ontwikkelen de kinderen zichzelf samen met leeftijdsgenoten.

Kringloopwinkel

Vluchtelingen kopen in de kringloopwinkel van TIAFI voor een symbolisch bedrag kleding. Kleding die vooral in de wintermaanden hard nodig is, want ook in Turkije zijn winterdagen koud en guur.

Naaiatelier

In het naaiatelier leiden we vrouwen op tot naaister. Kunstenares Annie Veldkamp (www.avlook.nl) heeft prachtige tassen ontworpen en is meerdere malen zelf als vrijwilliger naar Izmir gegaan. Vrouwen leren hoe ze deze tassen kunnen maken die door Tiafi al in verschillende landen verkocht worden